tisdag 19 januari 2010

Tankar om mat

Ibland när jag funderar på vad vi ska äta under veckan kommer jag på sån där mat som man absolut inte gillade när man var liten. Helt plötsligt är det jättegott!
För min del tror jag tyvärr att skolmaten ställde till det en del för mig. Mat som jag tyckte om egentligen blev helt plötsligt konstig och smaklös. Och då lagade ändå mattanterna den allra mesta maten på skolan när jag gick på lågstadiet. Pannkakorna stektes på plats, potatisen kokades i ett enorm kärl och samma sak gällde ris och pasta. Vi hade ett välfyllt salladsbord med allt från råa morätter och alfalfagroddar till vitkålssallad och majs... Jag är övertygad om att näringsinnehållet var betydligt högre än vad det var när jag jobbade på samma skola, ca 10 år senare. Då lagades ingen mat på plats längre, och det var en jättestor skillnad mot vad jag mindes. Men den var ändå bättre än maten på min gymnasieskola.
Men nog om det. Det var inte skolmat jag skulle skriva om, utan hur mat som man aldrig tyckt om helt plötsligt är jättegott.


Jag ska laga sån mat till middag idag, så där kom inspirationen till ett funderande blogginlägg.
Vi ska äta fiskgratäng idag. Typiskt en sån där rätt som blivit misshandlad av storkök, långa transporter och stora serveringsbleck. Hur fräsch är en såsig, krämig gratäng efter att ett gäng ungar grävt runt efter de bästa bitarna? Men om man gör den själv blir det en helt annan sak. Potatismos som fått en fin brun yta, en krämig god citronsås och fasta bitar fisk mitt i härligheten. Inte speciellt dyrt heller om man har ont om pengar nu innan lönen kommer. Det beror ju på vilken fisk man väljer, men jag tycker att det går utmärkt med Alaska Pollock.
Ska man köpa fisk är det bra om man funderar lite på det här med vilken fisk om är ok att äta, och vilken som man bör undvika. Världsnaturfonden WWF har en
tydlig lista på vilka fiskar man kan konsumera fritt, vilka man ska tänka efter om man ska köpa och vilka man inte bör köpa alls.
Det är ju inte så lätt att memorera en lång lista, men om man bara letar efter den lilla blå MSC-loggan på fiskpaketen så vet man att det är en sort som ligger på den gröna listan. Marine Stewardship Council är en organisation om ser till att fisket går rätt till och att inte utrotningshotade arter fiskas.Ett annat exempel på mat som jag absolut inte tyckte om förrän för några år sen är alla typer av soppor. Bär- och fruktsoppor tyckte jag var jättegott, men matsoppor? Det är nånting som jag lärt mig komma över nu. Det började med en helt ljuvlig linssoppa som man pressar citron över. Riktig studentmat, för röda linser, potatis och gul lök är väl bland det billigaste man kan köpa? Den lagade jag redan när vi bodde i Umeå för 8 år sen kom jag på. Men nu det senaste halvåret försöker jag laga soppa till middag en gång i veckan. Rödbetssoppa, potatis- och purjosoppa, tomatsoppa... Och nångång då och då blir det en smaskig fisksoppa med massor av purjo, vispgrädde, spenat, räkor och en skvätt vin... Det är jättelängesen jag lagade den nu, men det kanske börjar bli dags igen?

2 kommentarer:

  1. Oj, så sugen man blev på både fiskgratäng och soppa. Soppa tycker jag är super när det är riktigt kallt och man fryser, värmer hela kroppen.
    Jag tillhörde de som gillade all mat i skolan förutom nån enstaka rätt.

    SvaraRadera
  2. Soppa är verkligen perfekt när man är frusen!
    Antingen med en ostmacka eller frasigt vitlöksbröd till. Mums!

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)