tisdag 19 januari 2010

Filosofi, syltburk och öl

Det här en text som florerat runt i olika sammanhang, i ett par olika versioner. Ibland är det öl, ibland är det kaffe som professorn häller i burken.
Vad som än hälls i burken så gillar jag den och tycker den förtjänar att spridas vidare. Den förklarar det här med prioriteringar i livet på ett väldigt pedagogiskt sätt som är lätt att ta till sig. Och ger lite hopp i de stunder när det känns som om man har alldeles för mycket att göra.

En professor i filosofi står framför sin klass med några saker framför sig på katedern. När lektionen börjar lyfter han utan att säga något fram en stor och tom syltburk och fyller den med golfbollar. Han frågar sedan studenterna om burken är full. De nickar jakande.

Så plockar professorn upp en låda med små färgade kulor och häller dem i burken. Han skakar burken lätt och kulorna finner vägen till hålrummen mellan golfbollarna. Igen frågar han studenterna om burken är full. De nickar jakande igen.

Professorn tar då upp en påse sand och häller i burken. Självklart fyller sanden upp hålrummen mellan golfbollar och kulor. Återigen frågar hann studenterna om burken är full och studenterna svarar med ett rungande JA.

Professorn tar då fram en stor burk öl från katedern och tömmer hela innehållet i burken vilket effektivt fyller upp hålrummet mellan sandkornen. Studenterna börjar nu skratta.
Nu säger professorn när skrattet har lagt sig. Ponera att denna burk representerar ditt liv.

Golfbollarna är det viktigaste sakerna i livet, din familj, dina barn, din hälsa, dina vänner, dina favorit sysselsättningar saker som om allt annat försvann och bara de sakerna återstod, så skulle ditt liv fortsatt vara fullständigt.

De små kulorna representerar de andra sakerna som betyder något, ditt jobb, din bil, ditt hus.
Sanden är allt annat, de små sakerna.

Om du först häller sanden i syltburken fortsatte professorn blir det ingen plats till golfbollarna och småkulorna. Det samma gäller i livet om du spenderar för mycket tid och energi på, småsakerna får du aldrig plats till de saker som är viktigast för dig. Koncentrera dig på de saker som är viktigast i ditt liv. Lek med barnen, ta dig tid till motion, bjud ut dina kära på middag. Det finns alltid kvar att städa huset, tvätta bilen och kasta soporna.

Ta hand om golfbollarna först, det som verkligen betyder något. Prioritera! Resten är bara sand.
En av studenterna sträckte upp handen och undrade vad ölet representerade.
Professorn log, jag är glad att du ställde den frågan. Det visar att hur fulländat ditt liv än kan verka finns det alltid plats till en stor kall öl....

2 kommentarer:

 1. Ja, den är fantastiskt bra! Jag har hört den någon gång förut, men den tål att höras många, många, dels för att den är så bra, dels för att det tar tid att våga följa råden som den ger. Idag gav jag ett sånt råd till en kollega som igår talade om att hon väntar barn, enligt henne själv lite olägligt eftersom hon nyss har börjat på det här jobbet. "Jag ska bara ta en kort mammaledighet", sa hon. "Gör inte det!" sa jag. Det här är en av de viktigaste saker som händer i ditt liv. Ta vara på den, den betyder så mycket för dig och din familj!" Hon tackade mig, och det såg ut som om hon verkligen menade det.
  Kram, svärmorshemulen

  SvaraRadera
 2. En av nackdelarna med det moderna samhället... Det är liksom mer eller mindre obligatoriskt att skola in barn som bara är nåt år på dagis. Jag tycker inte om det alls, jag tror att åtminstone de tre första åren är jätteviktiga i ett barns utveckling. Visst får de många kompisar, och utvecklar nån form av social kompetens. Men jag tror att färre barn och ungdomar skulle må dåligt, gå och prata med kurator eller äta antidepressiva tabeletter om de fick vara hemma med föräldrarna längre när de var riktigt små. Att dessutom snittåldern för när barn slutar med blöjor (som idag är 3-7 år! Skrämmande! Dagispersonal som inte hinner och alldeles för torra/bra blöjor sägs vara orsaken) förmodligen skulle sjunka är ju inte helt fel.
  vi ses på söndag!
  kram

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)