onsdag 17 februari 2010

Första fröna i jorden

Nu gick det helt enkelt inte att skjuta upp det längre. Hos mamma låg ett helt gäng frön och väntade på mig, och nu när jag kommit hem igen kunde jag inte hålla mig längre. Chili och paprika tar ju lite tid på sig, så de har fått krypa ner i jorden nu. Likaså tomaterna. Även om 'Vilma' ska vara en tidig sort så vill jag inte dra ut på det allt för mycket. En kruka med basilikafrön står också i minidrivhuset. Det ska vara en sort som går utmärkt att ha inomhus i kruka, och ju fortare jag har en fin basilikaplanta desto bättre.
Tomater, chili och paprika har jag (som man väl alltid gör) sått mer än vad jag själv behöver, så det kommer att bli plantor över. Det går liksom inte att så tre frön av varje sort...
Med mig till mor och far hade jag en mangokärna som ville bli planterad. Jag har haft den legat i blöt i en dryg vecka (och bytt vattnet 1-2 gånger om dagen), och nu hade den svällt upp och börjt spricka. Ner i jord och på en med plastpåse, så hoppas jag på att den tar sig. Det är ju lite kul med ett mangoträd som krukväxt, även om man inte ens kan hoppas på att den ska ge nån frukt.
Med mig därifrån hade jag istället en jättegammal påse med smörgåskrasse-frön. Nu vet jag ju inte om nåt gror överhuvudtaget, men det kan ju vara kul att testa i brist på annat som går att skörda så här års. Så jag gjorde som man gjorde när man var liten. Fuktigt hushållspapper i botten på en plastbytta, och så massor med frön på det. Gror det så gror det.

4 kommentarer:

 1. Så duktig du är. Jag tänker alltid att nästa år ska jag plantera, men det blir aldrig av.
  Nu har jag tagit bort dig, sparat gått in och lagt till dig igen och nu verkar det funka, håller tummarna.

  SvaraRadera
 2. Då ska jag hålla tummarna för att det funkar oxå, aldrig roligt när teknik inte funkar som det ska.
  Jag kan inte låta bli att så en massa frön. Törs inte tänka på hur det blir när vi har en trädgård, och inte bara balkongen. Giftfri och nära odling är nåt jag brinner för, så att förena nytta med nöje är oundvikligt ibland. Man odlar inte bara för magen coh ögonen, man odlar för själen oxå. :)

  SvaraRadera
 3. Underbart när det växer och spirar. Jag har faktiskt lagt ner allt vad odlande heter i år och ägnat mig helt åt kattplanerna. Får väl köpa ett par plantor i år istället. Det har ju börjat komma lite andra sorter än Dansk export i butikerna också. Annars brukar det vara fullt ös på planteringsbänken och tarkaste strålkastarna på det som grott. Kör med lågenergilampor 20W - tror det motsvarar 150w på normal lampa så det syns rätt väl över hela gården vad jag pysslar med i köket klockan 6 på morgonen...

  SvaraRadera
 4. Katter tar lätt uppmärksamheten, så du har ju en bra ursäkt att ägna dig helt åt den lilla damen istället!
  Än så länge är det ju inget som grott av mina fröer, men smörgåskrassen (som säkert hade sista försäljningsdag för 5-6 år sen! Sån livskraft är så otroligt imponerande.) har faktiskt börjat visa livstecken!
  När de andra fröerna börjar gro ska jag sätta en starkare lampa över, nu är det bara en dekorativ lågenergilampa. Till tomaterna förra året hade jag bara den som tillskottsbelysning utöver solljuset, och de blev riktigt fina ändå trots att de vill ha massor av ljus.

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)