torsdag 18 juni 2009

Kakrecept

Idag tänkte jag börja dagen med att bjuda på mitt favorit-kakrecept. En bra och god grunddeg som man kan smaksätta med vad man vill nästan.

Cockies

5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Blandas noga i en skål

2 ägg
2 dl flytande margarin
2 dl farinsocker
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

rörs ihop i till en jämn smet i en annan skål. Arbeta ner mjölblandningen i sockerblandningen och rör tills degen är jämn. (den blir ganska lös).

Förslag på smaksättning:

200 g hackad choklad
2 dl nötter

Blanda ner smaksättningen, klicka ut degen på plåtar, behöver inte plattas till, de flyter ut i ugnen. Klickar ca 3-4 cm i diameter brukar ge kakor som är ungefär dubbelt så stora. Degen räcker till 40-50 stycken i den storleken.

Gräddas 8-10 minuter i 200 grader. Som de flesta kakor är de godast om man undergräddar den en aning. Låt svalna på plåten.

Jag har provat att smaksätta kakorna med olika kombinationer av nonstop/smarties, vit+mörk choklad, blandade rostade, salta nötter (uteslöt då saltet i degen), jordnötter, cashew+valnötter (lätt att få i lagom stora bitar i en mortel. Bara ett par stötar så blir det en bra blandning av större och mindre bitar.), russin och syltade apelsinskal.
Det är svårt att välja en favorit, det mesta bli lite för gott... Att äta bara en kaka är nästan omöjligt.

2 kommentarer:

  1. Tack för bra tips ang regnvattnet. Jag har gjort nässelvatten till håret men nu förstår jag att jag skall göra nässelvatten med regnvatten så klart.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  2. Nässelvatten är ju ett undermedel vad man än anväder det till, så det kan ju knappast bli sämre av regnvatten! Lycka till!

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)