torsdag 11 juni 2009

Ciso vs Felco

För ett tag sen så hade jag ju turen att vinna en elektrisk sekatör från Allers Trädgård. Yay! Jag har nu provklippt lite med den och tänkte ge mitt utlåtande.
Först och främst ska man inte ha svaga leder för att använda en Ciso. Den väger en hel del... Jag har sett en TV-reklam för sekatören där en äldre dam använder den med ett leende. Ett ganska bra exempel på reklam som inte överensstämmer med verkligheten. Jag var ute och klippte ner vresrosor, döda grenar och lite perenner med den, och jag var ganska så trött i axeln efter en halvtimme... Man ska inte heller ha för spetsiga grenvinklar där man tänkt klippa med Cison, för sånt är den för klumpig för att det ska bli riktigt bra. Man kommer inte heler tilräckligt nära stammen för att kunna ta bort vattskott på fruktträd. Och man ska absolut inte få för sig att det går att stoppa den i byxfickan och klättra upp i ett träd som ska beskäras, det är den på tok för stor för. Är inte helt nöjd med de snittytor som blir där man klippt heller eftersom det inte finns ett motskär utan bara ett mothåll (som en busksax). Det blir med andra ord klämskador på grenarna, speciellt om de är lite tjockare.
Men är den då helt onödig eller finns det nånting den är bra till? Vi kan ju säga så här; Jag skulle inte lägga 750 kr på den själv. Då skulle jag hellre köpa en Felco 6 och en ännu mindre sekatör och dessutom få pengar över. Jag har en Felco 4 nu och jag kan klippa genom tjockare grenar med muskelkraft och få ett snyggare resultat än Ciso. Men till att trimma buskar och klippa ur grenar ut redan ganska glesa buskar fungerar den utmärkt. Jag har nog egentligen inget behov av den här typen av sekatör har jag insett, men om man har mycket rosor att beskära kan den fylla en funktion. Själv föredrar jag så smidiga sekatörer som möjligt och tycker att min Felco är för klumpig för en del finlir. Det finns inget som Ciso gör bättre än en välslipad Felco, inte ens för svaga händer, eftersom den är så tung. Jag hoppas på att det inom några år kommer att komma en smidigare variant på elsekatörer, för jag tror absolut att det finns en marknad för dem.

1 kommentar:

 1. Hej!
  Fick "tennisarmbåge" efter idogt klippande och
  sökte på elsekatör. Din kommentar är värdefull! Verkar inte finnas fler för amatörer, bara ett par för proffs á 28000.
  Får lära mig klippa med vänster hand!
  Peter i Steninge

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)