tisdag 24 mars 2009

YAY!!!

Här sitter man och kollar runt lite på de vanliga bloggarna, och får två positiva överaskningar i samma blogg. Allers trädgård skriver först om att presidentfrun Michelle Obama gräver upp en del av gräsmattan vid Vita huset för att odla ekologiska grönsaker. (Helt plötsligt fick jag för mig att jämföra det med Scarlett O´Haras envisa odlande när hon kommit tillbaka till ett nedgånget Tara i Borta med vinden..) Vi får hoppas att det är en trend som sprider sig både i USA och resten av världen.
Gräv upp några kvadratmeter, ni som har en gräsmatta, och odla er egen sallat så fort jorden reder sig. Sallatsfrön gror redan när jorden är 10-12 grader och har en kulturtid på en månad. Så sår man nya frön en gång i veckan har man sallat hela sommaren och slipper köpa påsar med sallat fulla med bakterier, eller kruksallat som är odlad i lite, lite jord och mycket, mycket kemiska näringstillsatser. Jord är inte så billigt, därför lönar det sig att proppa massor av näring i bevattningssystemet för att kompensera för den näring som inte får plats i krukan.
Om man nu, som jag, inte har någon gräsmatta så kan man alltid odla ruccola på fönsterbrädan. Det går bra året om, men det kan vara bra att sätta en fönsterlampa med lågenergilampa i fönstret om vintern så att det inte blir för mörkt.

Den andra goda nyheten kommer också från Allers trädgård. Jag har gått och vunnit en elektrisk sekatör från Bosch. Det ska bli kul att testa den i föräldrarnas trädgård. Jag har aldrig använt en elektrisk sekatör förr. Min kära Felco hänger alltid med mig ju! :) Men är det mycket att klippa blir man trött i handen, så det kan ju vara bra att få lite hjälp.
Skriver mer om sekatören när jag testat den.

2 kommentarer:

 1. Grattis till vinsten :)
  Visst är det kul med Michelle Obama, fatta vilket uppsving det skulle kunna bli för ekologisk odling om fler "power-personer" som hon lobbade för det!

  SvaraRadera
 2. Emma:
  Tack tack! Ska bli kul att testa sekatören. :)
  Jo, jag tycker det är jättehäftigt att hon vågar bryta upp något som för många patrioter säkert är heligt som Vita husets gräsmatta! Snacka om att lämna avtryck i historien. Nu väntar jag bara på en äppellund utanför Rosenbad. ;)

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)