onsdag 18 november 2009

Höstdrömmar

När höstdiset ligger grått mellan husen, träden står nakna och vajar i vinden och dagarna blir allt kortare är det lätt att drömma sig bort. Frösådder, svarta glädjeband under naglarna och känslan av nyklippt gräs under nakna fötter finns nära till hands. Jag tycker om hösten, men just grått novemberväder har jag lite svårt att hitta något vackert med. Tankar på knytt man saknar finns nära till hands, det är svårt att koncentrera sig på något. Att vara här och nu i varje ögonblick verkar närmast omöjligt. Dagarna fylls av musik, luftslott och drömmar.

Ur Elsa Beskows Blomsterfesten i täppan. Underbar bok med fantastiska illustrationer. Lätt att drömma sig bort till.

Moa har en jättehärlig blogg om kläder, drömmar, kreativitet och funderingar kring stort och smått, och för ett tag sen gjorde hon en lista på saker hon vill göra i vinter. Inte någon prestationsfylld lista, utan helt kravlösa saker som gör en tråkig dag mycket härligare. Saker man gör för att man mår bra av, även om de kan tänkas underliga eller meningslösa av andra.
Det är lite synd att en lista behövs, men eftersom man så lätt irrar bort sig i andra saker och helt glömmer bort att njuta av stunden tycker jag att det är en jättebra grej, något som de flesta människor skulle må bra av. Eftersom jag känner mig själv och vet att jag lätt trampar på i invanda spår tänker jag följa Moas exempel och göra en egen lista.

I vinter vill jag...

 • fylla lägenheten med varma, kryddiga dofter inför julen
 • begrava näsan i frökataloger och drömma om vårsol
 • baka pepparkakor med kakmåtten jag fick efter farmor och skratta när David kristerar dem
 • göra snölyktor utanför mammas och pappas hus tills fingrarna värker av kylan
 • gå långa promenader och titta på rimfrost
 • prova flera nya smaksättningar på chokladtryffel
 • hälsa på i bagarstugan och känna doften av nybakat Sätrabröd från den vedeldade ugnen
 • bläddra i odlingsbibeln Handbok för köksträdgården och drömma om vår framtida trädgård
 • göra en personlig och vacker amaryllisplantering dagarna före jul

Vad vill du göra i vinter? Precis som Moa uppmanar jag mina läsare att göra egna listor.

7 kommentarer:

 1. En bra lista, med små saker som ger lite livsglädje på sitt sätt. Man behöver inte alltid önska de stora för att må bra. Just dofter ger så mycket och allra mest nu inför julen.

  SvaraRadera
 2. Fin lista! Och jag gillar att du använder ordet knytt ovan, Tove Jahnsson kunde konsten att namnge varelser hon.

  Tycker att vi borde byta ut att-göra-listorna mot denna typ. Det är ju faktiskt ofta det som är viktigt, egentligen.

  SvaraRadera
 3. Tack förresten för de fina sakerna du skrev om mig! De värmde! Du har också en fin blogg, jag blir alltid inspirerad att odla saker när jag är här. När vi flyttar ut på landet, då minsann!

  SvaraRadera
 4. Moa: Det finns många användbara ord i Tove Janssons böcker. Davids och mina föräldrar och syskon har kallats hemuler i tio år nu. Ett bra samlingsnamn istället för att räkna upp dem alla...
  Och visst är det så att såna här listor är viktigare. Om man mår bättre, då löser sig alla saker man "måste" göra utan att man behöver tänka så mycketpå det. :)

  Rosenvante: Jo, det sägs ju att vi har mycket minnen kopplade till dofter, och ju äldre jag blir, desto mer inser jag att det är sånt. Just den där rätt äckliga lukten av julskinka som kokar kombinerat med granris är nog den juligaste doft jag vet. Det luktade alltid så ett par dagar innan julafton hemma när jag var liten.

  SvaraRadera
 5. Vilken bra lista och vilken bra idé. Den ska jag fundera på - kanske dyker det upp en lista hos mig med. Fast fram till jul har jag då rakt inga sysselsättnigsproblem.

  SvaraRadera
 6. The willow fairy:

  Poängen med listan är ju just att det inte är något som ska ta tid, utan saker som jag vill göra. Små saker som gör mig glad och på så vis inte tycker att vardagsmåsten blir lika trista. För visst har jag massor av saker att göra innan jul, men hur mycket av grejerna är för MIN skull? :)

  SvaraRadera
 7. Helt rätt. man borde bli bättre på att göra saker för sig själv och för att man ska må bättre i vardagen, små ljusglimtar i vinterrusket. Lätt att glömma av det i "julstressen" men jag brukar inte stressa så mkt - bara lite...

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)