tisdag 4 januari 2011

Nytt år - nya förhoppningar

I så många andra bloggar, och i många tidningar kan man nu se sammanfattningar och listor över det bästa och sämsta med det gångna året. Oj, vilken lista det skulle bli i mitt fall... Hela året var som en berg-och-dal-bana. Många tröga uppförsbackar och branta nerförsbackar. Jag hoppas att det kommande året blir lugnare på det planet, samtidigt jag vet ju att vi står inför den troligen största förändringen i våra liv sen vi flyttade ihop för 9 år sen. Vad vi förväntar oss och hur verkligheten kommer att se ut om några månader är förmodligen två helt olika saker. Men jag ser fram emot det.

Vad kan man mer säga om det förra året? Många trevliga stickningar så klart. Jag vågade mig på Fair Isle/intarsia/sticka med flera färger med riktigt lyckat resultat. Men klänningen jag skulle ha som OS-stickning ligger fortfarande och väntar på att bli klar. En berg-och-dal-banekrasch fick mig att inte ens vilja se åt den. Nu kan jag inte ha den hur som helst... Magen är alldeles för stor.
Mycket arbetslöshet var det också. Men jag tror ändå jag lyckades ha både det värsta och bästa jobbet hittills. Värst var en provanställning som telefonförsäljare. Det positiva jag fick ut av det är väl att jag är mycket trevligare när telefonförsäljare ringer till oss (men jag tackar aldrig ja till något erbjudande, hur bra det än är. Och om säljaren inte vill acceptera mitt nej önskar jag dem bara en bra dag och lägger på. Det handlar om ömsesidig respekt. Något man inte får lära sig av säljcoacherna direkt...).
Det bästa jobbet är helt klart som kursledare. Så otroligt kul och givande. Om två veckor är det startdatum för vårens kurser, jag hoppas att tillräckligt många anmäler sig för att några kurser som blir av.

Vad mer då? Alla mysiga utflykter och våra små resor, både i Sverige och till Prag. Under sommaren packade vi cyklarna med filt och matsäck många gånger och jag hoppas vi får tillfälle att vara ute mycket i sommar också, även om cyklarna kanske inte blir lika flitigt använda.

En annan av alla "årets bästa" är familjen. Vad skulle jag vara utan er alla? Mycket gråt och skratt delades under det gågna året, och under det kommande hoppas jag att det blir mer skratt än gråt.

Men om jag nu ska koncentrera mig på att sammanfatta årets två sista veckor istället för hela året. Det är en tid som är lite mer överskådlig trots allt.
Helgen innan julafton var vännerna Heidi och Oscar här med sina barn Zacharias och Amelie. Vi firar alltid en otraditionell jul med dem nån gång runt jul, och i år lyckades vi hitta ett datum ovanligt nära julhelgen. Grejen med våra otraditionella jular är att man inte får äta julmat utan det ska vara mat inspirerad av någon annan del av världen. Vi har ätit tacos, indiskt, fish and chips och mycket annat. I år var det Marocko som fick stå för inspirationen. Ugnsstekt fisk med nordafrikansk kryddning och en bulgursallad. Riktigt gott om jag får säga det själv. Men kanske lite väl kryddstarkt...
Julen firades i Uppsala med Davids föräldrar och bror. Mycket skratt, mys och värme. Som det ska vara om julen. Jättefina julklappar, jag kände mig nästan pinsamt bortskämd när jag fick paket efter paket. Mönster och garn till Uppsalavantar (Davids bror nämnde nåt om att det vore ju kul att ha, så jag erbjöd mig sticka ett par till honom också bara han köpte garn. Några dagar senare hade han gjort det, så nu ligger härvorna med Visjö-garn och väntar på att nystas och förvandlas till lokalpatriotiska tumvantar), Lena Israelssons underbara bok om klosterträdgårdar, en ny router så att internetanslutningen inte ska trassla så mycket (helt fantastiskt vilken skillnad det är nu!) och massor av andra fina julklappar.

Sen åkte Porsche, jag och David hem till Sala igen, och 30 december bjöd vi hela familjen på middag här. Mamma, pappa, brorsan, syrran, Matilda och hennes pappa (Emelie och han är inte tillsammans längre, men de är nära vänner och han firade jul och nyår med Emelie och Matilda, så det är klart att han också bjöds hit.), Davids föräldrar, och hans bror med flickvän. Så vi var 11 vuxna, ett barn och en katt i vår lägenhet. Visst var det lite trångt, men jättekul att träffa alla. Tack för hjälpen med disken!
Inte helt lätt att hitta mat som passar alla (strikta vegetarianer, vegetarianer, vegetarianer som äter fisk, allätare, kött men inte fisk, "picky eaters"...) så det blev lite buffé-stil på middagen med porterstek, varmrökt lax, rosmarin-marinerade quorn-filéer och en medelhavsgratäng av potatis, zucchini, paprika och tomat. Det verkade som om alla var nöjda. Första gången jag gjorde porterstek själv, men det blev rätt lyckat tycker jag. Bra nybörjarstek!

Sen bar det av hem till mina föräldrar för vi skulle fira nyår. Fler julklappar byttes, jag fick en kruskavel, garn, presentkort, en Debbie Bliss-bok (stickbok med barnkläder), Trolltyg i tomteskogen, vi fick en ny kamera (en jättefin turkos. Än har jag inte installerat programvaran på datorn, men jag kommer att visa lite bilder senare. Mest katter och någon fågel, håll utkik!) och mycket annat.
Lugnt och stillsamt nyårsfirande, vi spelade spel och hade det allmänt trevligt. Vi har gosat med katterna Anders och Morgan (som vi nu kontaterat är en flicka), tittat på fåglar (de roligaste såg man vid fågelbordet i trädgården konstaterade David efter att ha gått promenader i vinterlandskapet. En gråspett var helgens höjdpunkt. Tydligen inte så jättevanlig, men den är en återkommande gäst i mina föräldrars trädgård.) och tittat på film.

Nu är vi tillbaka i vardagen igen. David är på jobbet, jag sitter med datorn i knät och vaknar sakta till liv. Var uppe redan för ett par timmar sen, men det är rätt skönt att kunna ta tid på sig på morgonen. Under förmiddagen ska jag till barnmorskan och sen är det dags att baka nytt bröd igen. Trots att det har varit en jättemysig jul- och nyårshelg så är det rätt skönt att komma tillbaka till vardagslunken igen. Under dagen ska jag lägga upp maskor till mina vantar och njuta av en lite lagom utmanande stickning och en stor kopp te.

5 kommentarer:

 1. Låter som ni haft fullt upp med en massa trevliga saker i alla fall den sista delen av året.
  Just nu sitter jag o väntar, dottern har åkt in på förlossningen, det är spännande att vara bredvid också ska du veta även om jag redan vet vad de ska få.
  Ha nu så mysigt med den fina stickningen.

  SvaraRadera
 2. Oj, vad spännande! Hoppas allt går bra! Satt som på nålar när min syster åkt in på förlossningen förra sommaren.
  Än har jag bara nystat garnet, men jag ska nog få till ett par varv ikväll i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Oj har alldeles missat inlägget om att du har en kotte i magen, grattis!

  SvaraRadera
 4. Tack för din rara kommentar om min klänning! Och så hittade jag ju hit också... :)

  Ha en fin helg!
  /Hedvig

  SvaraRadera
 5. Mia stickar: Tack tack! Den sprattlar och lever om just nu, ska bli spännande att se vad det är för krabat egentligen.

  Hedvig: Kul att du hittade hit! Ha en skön helg!

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)