onsdag 6 oktober 2010

Fransar


Många trådar var det att fästa på den randiga koftan. Ett tag funderade jag nästan på att låta den vara vänd åt det här hållet och låtsas att fransarna skulle vara där. Som en fransig skinnjacka.
Men nu är alla fästa i alla fall. Framkanterna och halsen är inte klara än, men nu får ni en aning om färgerna i alla fall. Man tager vad man haver. Bild på den färdiga koftan kommer när koftan är färdig. Det är svårt innan.

Vännen Annis har varit en riktig ängel när det stormat under det senaste året, så jag ville ge henne nånting för att visa hur mycket hon hjälpt mig genom att bara finnas. Och vad kommer mer från hjärtat än något man knåpat ihop själv? Passande nog hittade jag ett mönster på Knitty till en sjal som heter just Annis.

Som jag påpekat flera gånger förr så har jag förvånansvärt mycket rosa garn i mina gömmor, trots att det inte är någon färg jag gillar egentligen. Tur att andra gör det, för ett stort nystan rosa alpacka blev perfekt till mitt projekt. Jag satt och stickade rätt mycket på den här sjalen när vi var i Östergötland med Davids familj i somras. Sen blev den liggande i väntan på att blockas.

Till sist kom jag mig äntligen för med att göra det, och Porsche skulle självklart hjälpa till! Lägg märke till att han lagt sig så att sjalen omfamnar honom, och inte PÅ sjalen. En mycket stolt matte var tvungen att dokumentera underverket. Han ville hjälpa till med nålarna också. Det var inte riktigt lika uppskattat.
Så här i efterhand kanske jag skulle ha lagt upp maskorna lösare (det är en sjal som stickas från spetskanten och "inåt") för att få en uddigare nederkant, men den blev ju riktigt bra till slut. Snabbstickat och trevligt mönster, det kommer jag att sticka fler sjalar från.

6 kommentarer:

 1. Sjalen var jättefin!! Men en sak undrar jag över: Vad betyder "blocka"?? Har sett att du skrivit det nån gång, men jag vet inte vad det är... :)

  SvaraRadera
 2. Hu för att fästa trådar! Men sjalen blev jättefin!

  SvaraRadera
 3. Heidi: Tack! Jättekul stickning! När man blockar så lägger man först det stickade plagget i blöt, utan att krama det eller så, det får ligga en eller ett par timmar så att varenda fiber är blöt (det skiljer lite på olika material hur man beter sig med blötningen, vissa ska bara spännas upp och sen sprayas med lite vatten, andra ska vara genomblöta), sen kramar man försiktigt ur det mesta vattnet med en handduk. Vrider man plagget blir formen helt förstörd. Sen börjar knåpet. Plagget spänns upp på lämpligt underlag med hjälp av nålar så att mönster och form kommer fram tydligt. Att sticka spetsgrejer utan att blocka dem är helt bortkastat, hålmönstren syns inte alls då.

  Mia stickar: Jo, det är ju inte det roligaste man kan göra direkt. Men ska Matilda bli fin får jag lida pin! Och när det väl var gjort var jag ganska stolt över mig själv att det inte blev ytterligare ett UFO...

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar gladkofta. Hon kommer att stråla som en sol i den. Men som sagt trådarna är inte kul, men det brukar gå bra bara man kommer igång.
  Jättefin sjal och den blir nog din vän glad för ska du se.

  SvaraRadera
 5. Men Porsche är ju så illsöt när han ligger "i sjalen"! Vilken välregisserad kisse! Han kanske också vill ha en sån?
  Koftan blir jätteläcker! Om du inte hittar passande knappar i din burk så säg till. Jag har rätt gott om dem, dessutom sorterade i färger numera!
  Lycka till på kursen imorgon (fast idag när du läser det här)! Kram!

  Hussmattan

  SvaraRadera
 6. Rosenvante: Annis har fått sjalen och blev jätteglad. Gillar den amerikanska traditionen med prayer shawls.

  Svärmodern: Ja, det kanske han vill. Men det får jag lägga nånstans långt ner på min "att sticka innan jul"-lista. ::
  Färgstorterade knappar! Jo jag tackar! Jag ska se vad jag har i gömmorna först bara så hör jag av mig när jag vet om jag behöver några. :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)