fredag 23 april 2010

Ensam hemma

David är på hemvärnsövning i helgen, så jag och Porsche är ensamma hemma. Porsche sover mest hela tiden, men han har koll på mig. Han går inte och lägger sig i sängen förrän jag gör det, utan han sover på strategiskt valda ställen så han ska märka om jag gör nåt konstigt.
Med tanke på hur jag mått den senaste tiden var jag en aning fundersam hur det skulle gå att vara ensam hemma, men jag vet att jag har människor jag kan höra av mig till om det skulle bli för jobbigt. Som tur är har det gått jättebra hittills. Kanske just för att jag vet att jag har det där skyddsnätet. Ni är ovärdeliga!

Nu luktar det kladdkaka i hela lägenheten, och jag går runt och småplockar lite med garnnystan jag spridit ut över hela vardagsrummet. I morgon får jag nämligen besök här. Två jättemysiga tjejer som jag inte träffat på länge. Annis har jag nog inte sett på över ett år, Benitha träffade jag strax efter nyår. Och det är rätt längesen med tanke på att hon bor tvärs över gatan bara...
Ska bli supermysigt att träffa dem igen! Sånt måste ju firas med kladdkaka! Jag har flera recept, men det här är nog det allra godaste. Men det är ganska spännande, för resultatet blir olika varje gång. Vet inte varför. Ibland blir kakan så kladdig att den måste stå i kylen över natten för att den inte ska vara flytande, ibland blir den inte alls lika kladdig. Det här var det första receptet på kladdkaka jag träffade på när jag var 9-10 år, och det har varit favoriten sen dess.

1½ dl vetemjöl
3 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/4 dl smält margarin (man kan inte fuska med flytande margarin, det blr inte alls lika bra)
2 ägg

Värm ugnen till 150 grader. smörj och bröda en rund form. Rör ihop de torra ingredienserna. Rör ner ägg och smält margarin och rör till smeten är slät. Häll i formen och grädda 30 minuter. Låt stå en liten stund innan kakan stjälps upp. Är den lös, ställ i kylen ett tag först.

Inte den nyttigaste kakan med tanke på sockermängden, men det är väl den som gör att kakan är så segt kladdig och inte bara kladdig som i lätt undergräddad.
Jag är inte så förtjust i gräddtårtor, och brukar ofta baka en kladdkaka och lägga mängder av frukt på den och servera med vaniljvisp istället. Ett måste som födelsedagstårta när David fyller år.

3 kommentarer:

  1. Hoppas det går bra hela helgen för dig då.
    Trevligt med besök och kladdkaka gillar jag också.
    Här är allt sött väldans poppis, inte av just mig, utan av min gubbe. Han är en riktig sockerpelle. Jag har försökt ändra det där sockerintaget den sista tiden genom att plocka fram lite exotisk frukt till fikat på kvällarna. Han äter, men längtar efter nått onyttigt hela tiden, det ser jag ju. Får han bestämma kommer chokladkakan fram, bullar och kakor går också bra.

    SvaraRadera
  2. Även jag hoppas att din helg blir bra och att det har varit kul att träffa kompisarna idag. Jag antar att David kommer hem imorgon, söndag, men som du själv säger, vet du ju var du här dina "stödpersoner". Hoppas jag får räkna mig dit.
    Härligt att det är full fart på stickorna igen!
    KRAM! U-ahemulen

    SvaraRadera
  3. Rosenvante:

    Kakor brukar ha en förmåga att försvinna väldigt fort här... Oftast brukar jag baka kardemummaskorpor att ha till kvällsteet, de är tillräckligt mycket kaka för att inte kännas för tråkiga, men är ändå inte för söta.

    Hemulen:

    Självklart hör du dit! :) Bara vetskapen om att ni finns där hjälper så otroligt mycket. Kram!

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)