fredag 23 april 2010

Promenad i stadsparkenUnder dagens promenad var jag ju tvungen att besöka krokusarna igen. Idag är all snö borta, och man kunde riktigt se hur de stod och njöt av den knappa värme som solen gav. Visst är det varmare idag än i går, men det blåser riktigt kyligt. Än hänger jag inte undan skinnjackan!


I den rabatten finns bara grupper av gula krokusar. Men några meter bort växer lila och vita i gräsmattan. Undrar om det är meningen att de ska växa där, gömda av en träsarg så att de inte syns från gångvägen, eller om de hamnat där ”av misstag”.

Går man vidare i parken träffar man klotklippta idegranar som uppenbarligen inte mår så bra. Troligen är det väl vårsolen som ställt till det. Det är ju inte lätt att täcka dem med en skyddande väv i en offentlig park. Den skulle nog inte få ligga kvar så länge…Pelarformade ekar växer i mitten av den mer strikta delen av parken, och under dem blommar små blå skönheter. Chinodoxa, vårstjärna. Vilken sort det är vet jag inte, vilket är lite synd eftersom det växer precis såna i mammas och pappas trädgård. Gissa vem som är skyldig? Jag köpte ett paket med lite olika lökar (pärlhyacinter, krukus, tulpaner och vårstjärnor om jag minns rätt) för säkert 10-11 år sen och grävde ner dem lite här och var… Just vårstjärnorna förökar sig så man skulle kunna tro att jag grävde ner minst 200 istället för de 25 jag har för mig att det var. De är jättesnygga som marktäckare i perennrabatter under träd och buskar nu innan löven kommit. Man förlänger blomningssäsongen så mycket om man blandar in vårblommande lökar i planteringarna. Det kräver lite planering med blomningstider på olika växter, men det är inte alls så krångligt egentligen. Dessutom behöver man inte bry sig om nervissnande bladverk eftersom det göms under perennerna när de sätter fart.

1 kommentar:

  1. Jag ska köpa de där vårstjärnorna och sätta i gräsmattan, för jag tycker de är så fina. Man blir liksom glad av dem.

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)