måndag 7 december 2009

Julfilmer

Min vana trogen slänger jag in lite filmtips då och då, och vad kan passa bättre så här före jul än just julfilmer?
Att få sätta sig med en kopp te eller lite glögg, några pepparkakor och människor man tycker om en mörk decemberkväll och ta ledigt från städning och pysslande är värt mycket.


It's a wonderful life är en klassiker från 1946 med James Stewart och Donna Reed. En rörande berättelse om en affärsman som arbetat sig upp i livet från ingenting. När sen en jul ingenting går som han tänkt tycker han att han inte åstadkommit någonting. Han tycker barnens pianospelande är bara oljud och alla småsaker irriterar honom. I förhoppning om att förtjäna sina vingar kommer ängeln Clarence till hans undsättning och visar honom hur eländig de lilla staden skulle varit om inte George varit där och hjälpt dem. En viss antydning från Dickens klassiska "En julsaga" kan man ana, men det är ändå långt ifrån den berättelsen.


Behöver man presentera White Christmas närmare? Alla har hört sången, men hur är det med filmen? Den kom 1954, en klassisk musikalfilm. Det dansas och sjungs, filmen är bokstavligt talat väldigt färgstark... Gillar man gamla filmer är det här ett måste på julen! Danny Kay och Bing Crosby spelar kompisar som åker till ett pensionat i Vermont för att hjälpa sin före detta befälhavare att rädda verksamheten. Där lär de känna två systrar spelade av Rose-Mary Clooney och Vera Ellen. Romantiskt, sockersött och vintrigt, precis som det ska vara i såna här filmer.Ytterligare en klassiker, om än lite modernare. Ett päron till farsa firar jul. Den kom 1989, och håller än. Allt som kan gå fel med julfirande gör det i den här filmen. Oförargeligt småtöntigt och lagom dumt. En bra film om man vill se något, men samtidigt umgås med familj eller vänner.


Till sist får det bli en romantisk komedi. The Holiday. Jude Law, Cameron Diaz, Jack Black och Kate Winslet i en charmig, mysig film från 2006. En blivande klassiker om jag får bestämma. Två kvinnor är trötta på sina liv och misslyckade förhållanden. I ren desperation finner de varandra via internet och bestämmer sig för att byta hus över julen. Den ena är framgångsrik producent och bor i Hollywood, den andra jobbar på en tidning i England och bor i en lite stuga i Surrey, utanför London. Kate Winslet är en av mina favoriter, Jack Black visar att han kan spela lite mer seriösa roller än vad vi är vana att se honom i. En feelgood-film med mycket värme.

6 kommentarer:

 1. Du glömde "Nu är det jul igen"! :0

  SvaraRadera
 2. The holiday är en av mina nya julfavoriter. jag har den och några andra ibland julpynten och jag har således inte tillgång till den året runt, men nu har jag lyckats se den två gånger på två veckor. jakc Black är riktigt söt iden filmen - mindre pajas mer mys.

  SvaraRadera
 3. Brodern:

  Det är väl mer din favorit än min? Men visst är den lika oförargeligt sötrolig som Christmas Vacation/Ett päron till farsa...? Och den är ett måste till julen, det är den.

  The Willow Fairy:

  Håller med dig. Jack Black har gjort en del bra (School of Rock t ex) och en del mindre bra. Men i The Holiday är han mest mysig, och man förstår varför "Iris" faller för honom

  SvaraRadera
 4. Jaa, alla dem du nämner....och så Love Actually då förstås.En av mina självklara favoriter. Kramar

  SvaraRadera
 5. Ja, de där filmerna har man ju sett och haft både mys och roligt med.

  SvaraRadera
 6. Mor:

  Jo, Love Actually kan oxå platsa bland favoriterna. Den är underbar!

  Rosenvante:

  Visst är det lustigt att vissa filmer är så klassiska att de håller i 60 år, andra tröttnar man på genast. Jag tror att receptet på en bra julfilm är att inte överdriva klichéer, men samtidigt inte vara rädd för att göra det puttinuttigt. En svår balans.

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)