söndag 31 maj 2009

Fågelskådarskådning

Om en sen frukost kallas brunch, så måste en sen lunch kallas luddag, eller hur? Hur som helst åt vi en sån igår innan vi gav oss ut på nya äventyr. Precis när vi skulle åka såg vi att hyresvärdarna var ute i trädgården så vi passade på att hälsa på dem. Det visade sig att mannen är född i Sala, men flyttade därifrån för många många år sen. Tänk vad liten världen är ibland.

Han är tydligen väldigt intresserad av fåglar han också, så han tipsade oss om att besöka de lundar som finns lite här och var. Gärna för mig, i lundar finns det mycket intressanta växter. Och mycket riktigt hittade jag bland ett gäng gullvivor en förväxt dito. Blekgul med större blommor än de övriga. Kollade i floran, har bara fältfloran med mig eftersom den stora väger så galet mycket. Men inser att den skulle varit bra att ha... Jaja, när man tänker på att jag ska orka bära allt är det nog lika bra. Det finns ju komplement på internet i värsta fall.

Tillbaka till monster-vivan. Enligt vad jag kunde komma fram till med floran var det en lundviva, men de ska inte ens växa här, utan bara i Skåne och förvildade exemplar på västkusten. Det kan ju förklara att den var så ensam. Lite kul om det skulle vara en sån.
Det var väldigt lummigt inne i lunden, och sommargyllingen (som troligen kommer att bli resans heliga graal) ska ha funnits där. Men inte hörde vi någon sån... Vi åkte vidare lite mot östkusten av ön för att titta lite på hav och kanske se något skoj. Mycket söta små hus finns det här! Vi stannade till vid en hamn där det stod ett par fågelskådare redan. Det blåste otroligt mycket här, så det var svårt att se något genom kikaren. David frågade om de sett något, och de berättade att de varit vid Cementas fabrik i Degerhamn och lyssnat på en gulhämpling. Några minuter senare satt vi alltså i bilen på väg mot Degerhamn. Det var fler än vi som hört talas om fågeln om man säger så. När vi är ute så här är det minst lika roligt att ägna sig åt fågelskådarskådning som fågelskådningen.
Rapsen blommar för fullt nu, och kombinationen av den lysande gula färgen mot den klarblå himlen påminner nästan om en barnteckning. Jag har faktiskt ett pussel som påminner rätt mycket om bilden, fast det är en svart häst som galopperar på ett maskrosfält. Men färgerna stämmmer. Det här fotot var ett litet experiment taget genom bilrutan medan vi åkte. Hade hoppats på att det gula skulle bli ännu suddigare.Vi bestämde oss för att leta reda på ett lugnt ställe vid havet där vi kunde sitta och bara njuta, så vi åkte norrut längs västra kusten igen. Några stopp på vägen blev det, eftersom det flög rovfåglar lite här och där över åkrarna. Vid ett tillfälle såg vi en brun kärrhök som flög på låg höjd över en hare, fram och tillbaka. Och några meter ifrån dem stod en fasan. Hur ofta får man se sånt? Det är ju sånt som man oftast bara ser på naturfilmer. Senare visade det sig att det fanns en kärrhök till på åkern intill. Ett par kanske? De verkade inte helt besvärade av varandras sällskap i alla fall.
Till sist hittade vi en öde badstrand där vi stannade. Också här skuttade en hare omkring bland strandkål och gul reseda (doftar underbart! Doften av ruttnade tång som slog emot oss då och då var inte lika härlig.). Vi satt där på stranden och bara myste och klappade mjuka stenar. Det var vindstilla här och äntligen kände man hur skönt det var i solen, även om klockan var runt åtta på kvällen.

David gick upp galet tidigt i morse för att åka till Ottenby och titta på fåglar. Han såg en hel del spännande, men det får han berätta mer om själv, för jag kommer sällan ihåg allt han ser. Speciellt inte när det är fåglar som jag aldrig har hört talas om förr... Han har i alla fall fått tips om exakt vilken holk i Ottenbylunden som halsbandsflugsnapparna bor, så dit kommer vi väl att ta oss inom en snar framtid. Han kom hem klockan nio i morse, vi åt frukost och just nu ligger han och sover lite för att orka med resten av dagen. Jag lovade att väcka honom vid tio, så det börjar bli dags att avsluta det här nu.
Det verkar blåsa mycket mindre idag, så det är inte omöjligt att det blir lite vandring på Alvaret idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)