tisdag 13 juli 2010

Sommartankar

Oj så varmt det är ute nu! I lägenheten också för den delen... Att jag sen lyckats bränna mig i solen, trots solskyddskräm, gör ju inte saken bättre. Det brukar ju lägga sig efter några dagar, bara man håller sig undan från solen, så det är skjorta som gäller så fort jag går ut.
Benen är fulla av rivmärken och myggbett. Sommarben. Och fräknarna må vara diskreta, men de breder ut sig över näsan och jag älskar dem! Jag ville så gärna vara fräknig när jag var mindre, men det är först för några år sen de började dyka upp...

Förra veckan var jag på intervju för ett litet jobb på Medborgarskolan inne i Uppsala, och tydligen var det inte så många sökande för jag fick jobbet på plats. Två trädgårdskurser ska jag hålla under hösten, vardera på fem tillfällen, vkällstid en gång i veckan. En kurs i trädgårdsplanering (rätt växt på rätt plats, ta hänsyn till platsens förutättningar och skapa en ändamålsenlig trädgård) och en i köksväxtodling. Till den sista kursen ska det vara en Lena Israelsson-bok som kurslitteratur, och det passar ju mig perfekt! Hon tänker på ett väldigt förnuftigt vis när det gäller trädgårdar. Rätt långt ifrån Ulf Nordfjell, som visserligen är en duktig designer, men kanske inte alltid tänker på rätt växt på rätt plats. Jag älskar "Skogens trädgård" som han designat på Wij Trädgårdar, men hasselört i gassande söderläge och bienner som ska växa exakt på angiven plats känns inte hållbart och arbetsbesparande. Han är betydligt mer förtjust i räta linjer än jag också. Olika smak helt enkelt. Men han är en duktig designer som sagt.
Nu gäller det bara att tillräckligt många anmäler sig så att det verkligen blir kurser.
Jag fick också erbjudande om att utforma egna kurser, och bara de är intressanta och kan locka kursdeltagare så finns det en stor chans att jag får genomföra dem. Jag är lite sugen på att hålla en kortare kurs med sambandet mellan hälsa och trädgård som tema. Inte alltför djupgående, men bara hur man enkelt kan utnyttja gröna miljöer i hälsofrämjande syfte. Kanske använda
Annika Christensens och Eva Robilds bok En lisa för själen som kursliteratur?
Jag får dessutom en kortare utbildning i vuxenpedagogik, och det är ju jättebra att ha i ryggsäcken. Som om inte det vore nog får jag även gå deras andra kurser gratis i mån av plats. Redan nu har jag ögonen på en en-dags-kurs i tvåändsstickning i oktober... Det är en teknik jag varit sugen på att lära mig länge nu, och när ett sånt här erbjudande dyker upp kan jag väl inte tacka nej?


Stickningarna bara väller fram här. Igår stickade jag lite frukter till systerdotterns födelsedag. Ett äpple, ett päron, en banan och en apelsin blev det. Knalliga akrylgarner och greppvänliga storlekar för en ettårings nyfikna fingrar.
Jag fick en härva supermjuk Malabrigo Lace av mamma i förra veckan, och av den börjar det växa fram en Swallowtail-sjal. En spetsstickad trekantssjal. En sån modell som alla verkade sticka när jag började blogga för snart ett och ett halvt år sen. Först nu vågar jag mig på att sticka den. Och den är inte alls svår! Det där med att sticka efter engelska beskrivningar är inte alls komplicerat. Förkortningarna är oftast mer logiska än de svenska!
Garnet har en ljuvlig djupgrön färg. Verde esperanza. Jag föll för färgen först, men namnet gör att det känns som om det är ämnat för mig. (Esperanza = hopp)

6 kommentarer:

  1. JAg skulle nog behöva gå en kurs his dig, min trädgård är en enda röra!

    SvaraRadera
  2. Mia stickar: Det är stor skillnad på att ha kunskapen och praktisera den. ;) Än har jag visserligen ingen trädgård, men mina projekt i mammas trädgård liknar mer en påse smågodis än en genomtänkt måltid... Favoritväxter i en salig blandning. Ingen organisation, de flesta växter får sprida sig mer eller mindre som de vill... Men då finns det något personligt i trädgården istället, och det är ju det som ger den där viktiga familjära känslan.
    Marie och Björn Hansson har skrivit flera bra böcker om växter och trädgårdar, och Ann-Christin och Dan Rosenholms bok Trädgårdsdesign för en vackrare hemträdgård är en jättebra bok med idéer för just hemträdgårdar.

    SvaraRadera
  3. GRATTIS till jobb!! Även om det inte är så mycket så låter det i alla fall något som verkligen passar dig! Får hoppas att det utvecklar sig till mer och som du skriver så är det ju bra med lite pedagogik också. Men hoppas det inte blir pedagogik à la en viss ekonomilärare på gymnasiet bara... ;) Hoppas ni har en bra sommar! Kan man få se bild på frukterna nån gång? Låter fina.

    SvaraRadera
  4. Heidi: Tack tack! Det ska bli skitkul faktiskt! Man kanske ska börja skriva lite sånger om vilka perenner som passar bäst i skugga? Inte för att jag minns ekonomi-sångerna, men italienskan... Sono sola, sola sola...
    David får semester nästa vecka, så då ger vi oss ut på äventyr.
    Bild på frukterna finns här ovanför nu! :)

    SvaraRadera
  5. Grattis till jobb! Det är intressant med hälsa och trädgård... jag utgår från att du känner till Alnarps rehabiliteringsträdgård? http://www.ltj.slu.se/alnarpsrehabtradgard/

    SvaraRadera
  6. Monica: Tack! :)
    Visst känner jag till den. Vi var där på studiebesök när jag läste i Ockelbo och fick både guidning och gå runt själva. Vi läste en hel del texter av Patrik Grahn, vars forskningsresultat ligger till grund för den trädgården. Men när vi började titta närmare på den så visade det sig att trädgården är upplagd helt tvärt emot vad han skrivit om. De platser som bör finnas nära huset ligger längst bort i hörnet osv... Men trädgården fyller sitt syfte och jag hoppas att fler anläggs i andra delar av Sverige så att fler kan nyttja dem.

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)