lördag 24 juli 2010
Swallowtail
lördag 17 juli 2010
Semestertider
Ett urval av flaskorna. De flesta är mer diskreta än så här, men vin- och spritflaskor har faktiskt ofta en väldigt bra form och storlek när det gäller förvaring!
torsdag 15 juli 2010
När är det nog?
Jag stickar en Swallowtail-sjal (ravelry-länk).
onsdag 14 juli 2010
Jag älskar mitt jobb!
Känner igen mig...
tisdag 13 juli 2010
Mera saft!
Senaste alstren
Elefanten Tyko bor nu hos mamma och pappa. Men här står han och väntar på bussen i Sala.
Och eftersom Heidi efterfrågade bilder på frukterna så lägger jag in en sån också. Tändsticksasken har jag inte stickat, och den ska inte Matilda få heller. Jag tänkte att det kunde vara bra att ha något att jämföra storleken med. Tydligare jämförelser hade det kanske blivit om jag varit lite smart och tagit bilden ur en annan vinkel. Men tanken var god i alla fall!
Kanske stickar jag någon mer frukt, men i första hand ska hon få en tröja eller kofta utöver frukterna.
Sommartankar
Benen är fulla av rivmärken och myggbett. Sommarben. Och fräknarna må vara diskreta, men de breder ut sig över näsan och jag älskar dem! Jag ville så gärna vara fräknig när jag var mindre, men det är först för några år sen de började dyka upp...
Förra veckan var jag på intervju för ett litet jobb på Medborgarskolan inne i Uppsala, och tydligen var det inte så många sökande för jag fick jobbet på plats. Två trädgårdskurser ska jag hålla under hösten, vardera på fem tillfällen, vkällstid en gång i veckan. En kurs i trädgårdsplanering (rätt växt på rätt plats, ta hänsyn till platsens förutättningar och skapa en ändamålsenlig trädgård) och en i köksväxtodling. Till den sista kursen ska det vara en Lena Israelsson-bok som kurslitteratur, och det passar ju mig perfekt! Hon tänker på ett väldigt förnuftigt vis när det gäller trädgårdar. Rätt långt ifrån Ulf Nordfjell, som visserligen är en duktig designer, men kanske inte alltid tänker på rätt växt på rätt plats. Jag älskar "Skogens trädgård" som han designat på Wij Trädgårdar, men hasselört i gassande söderläge och bienner som ska växa exakt på angiven plats känns inte hållbart och arbetsbesparande. Han är betydligt mer förtjust i räta linjer än jag också. Olika smak helt enkelt. Men han är en duktig designer som sagt.
Nu gäller det bara att tillräckligt många anmäler sig så att det verkligen blir kurser.
Jag fick också erbjudande om att utforma egna kurser, och bara de är intressanta och kan locka kursdeltagare så finns det en stor chans att jag får genomföra dem. Jag är lite sugen på att hålla en kortare kurs med sambandet mellan hälsa och trädgård som tema. Inte alltför djupgående, men bara hur man enkelt kan utnyttja gröna miljöer i hälsofrämjande syfte. Kanske använda Annika Christensens och Eva Robilds bok En lisa för själen som kursliteratur?
Jag får dessutom en kortare utbildning i vuxenpedagogik, och det är ju jättebra att ha i ryggsäcken. Som om inte det vore nog får jag även gå deras andra kurser gratis i mån av plats. Redan nu har jag ögonen på en en-dags-kurs i tvåändsstickning i oktober... Det är en teknik jag varit sugen på att lära mig länge nu, och när ett sånt här erbjudande dyker upp kan jag väl inte tacka nej?
Stickningarna bara väller fram här. Igår stickade jag lite frukter till systerdotterns födelsedag. Ett äpple, ett päron, en banan och en apelsin blev det. Knalliga akrylgarner och greppvänliga storlekar för en ettårings nyfikna fingrar.
Jag fick en härva supermjuk Malabrigo Lace av mamma i förra veckan, och av den börjar det växa fram en Swallowtail-sjal. En spetsstickad trekantssjal. En sån modell som alla verkade sticka när jag började blogga för snart ett och ett halvt år sen. Först nu vågar jag mig på att sticka den. Och den är inte alls svår! Det där med att sticka efter engelska beskrivningar är inte alls komplicerat. Förkortningarna är oftast mer logiska än de svenska!
Garnet har en ljuvlig djupgrön färg. Verde esperanza. Jag föll för färgen först, men namnet gör att det känns som om det är ämnat för mig. (Esperanza = hopp)
måndag 5 juli 2010
Kommer ni ihåg den här?
Barndomsminnen... Fast på svenska då. En smårepig vinylskiva med Fraggel-musik...
It's neat and it's sweet.
It's a ding dong treat,
Knittin' socks for little feet.
Just sittin' with your knittin' all day long.
You know, knittin's friendly,
And knittin's fun.
Knittin's good for everyone,
And that is why we sing this knittin' song.
Well it's knit one purl two.
What's a Doozer gonna do,
With a gol-darn,
Ball of yarn?
It's stitch three drop four.
Pitch that knittin' out the door right now.
There's a green, there's a red.
There's a knot in my thread.
A knitter needs his noggin read,
So don't come 'round and speak to me of yarn.
You can k-nit all day and k-nothin' fits.
'Cause only k-nitwits like to k-nit,
And k-nittin' k-needles just ain't worth a darn.
Well it's knit one purl two.
What's a Doozer gonna do,
With a gol-darn,
Ball of yarn?
It's stitch three drop four.
Pitch that knittin' out the door right now.
Award
Till Awarden hör också att man ska berätta sju intressanta saker om sig själv. Sånt är så himla svårt! Jag har ju försökt ett par gånger tidigare, och ska göra ett försök till men jag kan inte lova att det blir så superintressanta saker.
Jag ser mig själv som en kreativ person. Jag måste göra saker, tillverka saker, annars blir jag rastlös... Sticka, virka, baka, laga mat, påta med växter, klippa och kistra... Bara det sysselsätter händerna funkar det mesta.
När jag känner att jag behöver en nystart eller ett avslut på något färgar jag gärna håret. Av någon anledning känns saker lättare att möta när man har nyfärgat hår.
Digestive-kex doppade i kallt kaffe med mjölk är godare än man anar...
Fem personer jag skulle vilja bjuda på middag är Amelia Earhart (första kvinnan som gjorde en soloflygning över Atlanten. Spårlöst försvunnen.), Ronnie James Dio (honom har jag skrivit om förr. Rocklegend.), Tasha Tudor (en trädgårdsförebild och idol), CS Lewis (författaren till Narniaböckerna mm), Håkan Nesser (en favoritförfattare). Det skulle bli en intressant blandning av människor, och jag tror att vi skulle ha en del spännande saker att prata om.
Jag hatar att städa, men tycker om känslan att slippa ha onödiga saker omkring mig. När min bror och jag städade vinden hos våra föräldrar och sorterade upp alla våra grejer på olika ställen var det fantastikst skönt att se hur säck efter säck med gamla trasiga leksaker och annat försvinna genom luckan.
Så fort vi kommer ut i skogen på våra utflykter får jag lust att plocka bär och svamp... Inte för att vi plockar annat än kantareller och trattkantareller, men ändå. Det är kul!
Som sjunde sak bjuder jag på mitt fläderblomssaft-recept. Mammas egentligen, men jag har modifierat det en aning. En extra citron (det är tre i orginalreceptet) gör saften ljuvligt fräsch. Här blommar flädern för fullt nu, så det gäller att passa på. Se till att plocka äkta fläder bara, och inte den giftiga druvflädern!
50 klasar fläderblommor
4 citroner
2 kg strösocker
2 l vatten
50 g citronsyra
Skölj blomklasarna och skaka av vattnet. Lägg dem i en stor bunke eller hink. Minst 4 liter måste den rymma.
Skär citronen i klyftor och därefter mindre bitar och lägg i bunken med fläderblommorna. Koka vatten och socker så att sockret löser sig. Rör ner citronsyran och häll den kokande blandningen över flädern och citronerna. Rör om. Låt kallna, täck över och låt stå kallt i tre dygn. Sila saften i silduk och häll upp på rena, gärna atamon-sköljda, flaskor. Det blir ca tre liter saft av det här receptet.
Saften håller sig bäst frusen, men jag har haft flaskor i kylen i ett år utan att den jäst, vilken den lätt gör om inte flaskorna är perfekt diskade.
Svagt blandad är den jättegod som måltidsdryck när det är så här varmt ute.
Det var väl sju saker?
Då ska jag skicka den vidare till sju bloggare. Och det är ju lättare sagt än gjort, det finns så många fina bloggar som förtjänar en Award. Jag väljer några av de som inpirerar mig, några av dem som jag tror skulle kunna tycka det var intressant att prata med några av mina fantasi-middags-gäster.
Fröken Humla
Fale Artut
Rosenvante
Gelas hem och trädgård
The Willow Fairy
Jag tror jag är är tråkig och nöjer mig med att skicka den vidare till de här fem bloggarna. Det är inte alls så att tycker att ni andra är tråkiga eller ointressanta på nåt vis. Så i princip vill jag vara ännu tråkigare och helt enkelt ge den till alla som tittar in här. Men jag gör en kompromiss istället.
Solvarma smultron och bara fötter
Igår packade vi matsäck och cyklade iväg igen. På en klippa intill en sjö bredde vi ut filten och bara njöt av sol och sommar.
På väg hem stannade vi till här och där och plockade smultron och årets första blåbär. Nästan en halvliter fick vi ihop utan några större bekymmer. Solvarma smultron... Kan det bli mycket bättre?
De åts till glass senare på kvällen, och resterna hamnar i morgonens yoghurt.