Som jag skrivit tidigare så använder jag sällan recept, men brukar utgå från ungefär samma grund.
25 g jäst
ca ½ dl rapsolja
2-3 dl ljummet vatten, ibland hälften mjölk
1-2 msk sirap eller honung
½ tsk salt
När jästen löst sig brukar jag blanda ner till exempel
- 1 msk brödkryddor
- ½ dl linfrö
- ½ dl solrosfrö
- ½-1 dl vetegroddar
- en näve russin
- 1-2 msk syltat apelsinskal
- en näve havregryn
Använder jag flera sorters mjöl brukar jag börja med det mest grovmalda. Idag blandande jag grahamsmjöl och rågsikt. Tillsammans med frön och vetegroddar blir det ett ganska grovt men ändå saftigt bröd. Mängden mjöl brukar variera, jag häller tills degen känns lagom. En grundregel är dock att ju grövre mjöl man använder, desto lösare ska degen vara. Mjölet sväller under jäsningen, och har man för mycket mjöl blir degen för tung och jäser dåligt.
Sen har vi det här med jäsning... Det varierar alltid för mig. Den första jäsningen, innan jag bakat ut brödet, brukar få bli rätt lång. Mellan 40 minuter och 1½ timme oftast. Degen ska jäsa till ungefär dubbla storleken. Efter att jag bakat ut brödet brukar jag försök komma ihåg att grädda det efter ca 30-40 minuter, men ibland blir det längre... Med varierande resultat... Jag gör oftast småbullar, och dem brukar jag grädda i ungefär 200-225 grader i kanske 10-15 minuter. Men jag är som sagt rätt dålig på det här med tid, så jag brukar gå på doft... När det luktar nybakat bröd i lägenheten, då är det färdigt.
*ler* Den tumregeln har min mormor också lärt mig, att när det börjar lukta gott är det färdigt :)Stämmer oftast bättre än äggklockan..
SvaraRaderaBluewhiskey:
SvaraRaderaJapp, den funkar på det mesta utom kakor med hjorthornssalt i... Men såna bakar jag så sällan.