lördag 2 januari 2010

Årets första deg på jäsning

Årets första deg står i köket och myser. Det är ett bak som påbörjades innan lunch, och än är inte brödet gräddat. Ett grovt rågbröd med torkad frukt ska det bli. Receptet hittade jag i Buffé för några veckor sen, men det har inte blivit av att baka det förrän nu.
Rågkross och torkad frukt lades i blöt i fyra timmar, och sen knådades det ihop en deg av rågmjöl. vetemjöl, rågkrosset, jäst, sirap, olivolja och torkad frukt. Nu ligger det och jäser i en brödform, och om en timme ska det gräddas. Det är tur att jag har gott om tid!
Den trevliga gamla assistenten fick åter dra sitt strå till stacken (den har blvit regelbundet använd den senaste tiden). En deg som ska knådas 10 minuter i maskin vill man inte gärna röra ihop för hand om man kan undvika det... Grovt mjöl innebär kletig deg, och knådningen blir mycket tyngre än om man bakar på t ex vetemjöl.

6 kommentarer:

  1. Härligt att läsa din blogg igen och kul att den gamla assistenten fortsätter att "assistera". Själv hade jag jättefina skidturer både igår och idag. Kram, Uppsalahemulskan

    SvaraRadera
  2. Svärmor:

    Jajamen, nu är jag igång igen! Assistenten och jag kommer allt bättre överens, inte minst när jag gör stora degar eller bakar med grovt bröd.
    Lika bra att passa på att njuta av snön medan den är kvar. David tog ut skidorna på en tur idag han med.
    Tack för ett mysigt nyårsfirande!
    kram

    SvaraRadera
  3. Du ska få ett jättelätt bakat brödrecept av mig.
    2 dl rågsikt
    2 dl vetemjöl
    1 tsk birkarbonat
    1 tsk salt
    1 dl koriander
    3 dl filmjölk
    1 1/4 dl mörk sirap

    ugn 175 grader
    Blanda mjölsorterna med birkarbonat,koriander och salt i en bunke.
    Blanda filmjölk, sirap och eventuellt rivet skal av apelsin i en bunke. Blanda sedan ihop allt och blanda väl, gärna med elvisp.
    Häll i väl smord brödform (1 1/2 l)
    Grädda i nedre delen ca 40 min. Känn med provsticka. Använder du termometer, 96 grader.
    Stjälp upp brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk.
    Jag har bakat flera av detta som grund.
    Jag har blandat i valnötte, torkade aprikoser. Ja, man kan blanda i precis vad man vill. Brödet är lättbakat och jättegott, saftigt och fördelen är att du själv blandar i det du vill ha i.
    Grundreceptet är från Årets Kock Viktor Westerlind.
    Lycka till

    SvaraRadera
  4. Rosenvante:

    Tackar, tackar! Det här ska jag testa någon gång inom en snar framtid!
    Koriander och jag är inte bästa vänner precis, men jag har bara provat det i mat tidigare - kan hända funkar det bättre i bröd.

    SvaraRadera
  5. Fast jag körde vanliga russin och det fungerade bra. Sen behöver du inte ha i det heller, blanda i som du vill och känner, det var det som var så bra med det här receptet.

    SvaraRadera
  6. Rosenvante:

    Älskar såna recept. De flesta brukar bli så efter ett tag... Jag följer dem ett par gånger, och sen böjar jag experimentera med smaksättningar. Bröd, kakor, chokladtryffel, kola och marmelad är väldigt bra på det viset. :) Grytor och gratänger likaså. Mamma brukar göra en mjuk, kladdig kaka som nätt och jämt ska röras, absolut inte vispas, och den man man blanda i precis vad som helst i. Nu har brorsan börjat leka med det receptet oxå, och det är inte sällan man hittar kombinationer som kanel och hallon i hans version av kakan.

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten kommentar så blir jag glad. :)